donderdag 16 juli 2009

E17 krijgt camera's met trajectcontrole maar er worden geen boetes uitgeschreven

Vandaag in de pers:

GENTBRUGGE - Op het E17-viaduct in Gentbrugge in de richting van Gent hangen sinds gisteren tien camera's. Zij berekenen de snelheid van de voorbijrijdende auto's. Dankzij intelligente software kunnen de camera's nummerplaten herkennen.

De flitspalen die we vandaag kennen, meten alleen de snelheid op het ogenblik dat je de flitspaal passeert. Wie even niet attent is, heeft meteen een boete aan zijn been. Snelheidsduivels die de flitspaal weten staan, remmen kort voor het toestel af en trekken onmiddellijk daarna weer op.

Dat is niet de bedoeling en daarom experimenteert Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen met een nieuw systeem: trajectcontrole. De primeur is voor het E17-viaduct in Gentbrugge. Over een afstand van twee kilometer staan tien camera's die de nummerplaten van de voorbijrijdende wagens herkennen. Gesofisticeerde software berekent hoeveel tijd een automobilist nodig had om over het viaduct te rijden en wat zijn gemiddelde snelheid was. Het systeem is een stuk eerlijker dan de klassieke flitspaal omdat het de snelheid over een langer traject berekent.

Voorlopig moeten de automobilisten nog niet vrezen voor boetes. Het gaat nog maar om een proefproject. Wegen en Verkeer heeft er 700.000 euro in geïnvesteerd

Geen opmerkingen: